dimarts, 30 de desembre del 2014

A reveure!!

És l'hora dels adeus!


Bé doncs, ja hi som! Ja hem arribat a la recta final després de tot un semestre aprenent a com utilitzar el blogger. He de dir que per a mi haver après a utilitzar aquesta eina ha estat molt important ja que per bé que de moment l'hagi utilitzat per poder aprendre tot el seu funcionament, de ben segur que en un futur la tornaré a fer servir per, o bé potser exposar la meva pròpia visió del món, o poder concretament de l'educació, l'àmbit que tots podeu imaginar que m'hi vull dedicar.



Val a dir que no he tingut la oportunitat de poder-li dedicar molt de temps a aquest blog per causes laborals i d'estudi, però ganes de fer-lo maco i interessant no me'n han faltat pas!



Dit això, m'acomiado definitivament de tots vosaltres. Qui sap, poder algun dia ens retrobem en un altre blog de mestres!



Salut, força i empenta!

dilluns, 29 de desembre del 2014

Taxonomia de Bloom

Bona tarda a tothom!!!


L'última classe de GTIC vam estar parlant sobre la piràmide de Taxonomia de Bloom:







  • És diferent recordar que aprendre
  • Eines informàtiques ajuden a recordar
  • Persona que domina diverses habilitats (de la piràmide) es diu: IINTEL·LIGENT
  • L'important no és recordar ja que podem trobar molta informació a la xarxa, si no comprendre.
  • Persona intel·ligent és aquella que sap crear.
  • Millor crear els vídeo que veure'ls.

L'activitat final que vam haver de fer, consistia en fer un document en que mencionéssim tots els programes o aplicacions utilitzades durant aquests mesos i al costat la cognitiva que creiem segons el quadre.






Fins aviat!!!


dimarts, 23 de desembre del 2014

Fluxogrames, Mapes mentals i conceptuals

Bona nit a tots!

Avui us parlaré sobre la diferència que hi ha entre els mapes mentals i els mapes conceptuals. També us explicaré que són els fluxogrames.

L'única diferència entre els mapes mentals i els mapes conceptuals és que als mapes mentals tu pots triar de posar paraules connectores o no, en canvi als mapes conceptuals hi ha la norma que cada fletxa ha de tenir un connector.

Els fluxogrames és l'eina que serveix per representar els procediments que s'ha de realitzar per fer la tasca. 
A més, els fluxogrames serveixen per; ensenyar als alumnes, ja que és una bona eina per aprendre i poder fer pràctica amb organitzacions, resolucions de problemes, etc. I també, per planificar tasques pròpies que estan relacionades amb el desenvolupament de la feina professional.

dimecres, 17 de desembre del 2014

Les 4 metàfores

Bona nit a tots!

Avui us explicaré les quatre metàfores que hi ha entre mestres, alumnes i ordinadors, que va fer James Crook.


1. La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor: 

L'idea d'aquesta metàfora és donar a entendre que aquí l'ordinador fa de mestre, i la persona d'alumne. Podriem dir que el funcionament és una mica similar al d'una classe normal ja que el procés és basa en que l'ordinador ens dona una explicació (iniciació), l'alumne la respon (resposta) i l'ordinador ens diu si ho hem fet bé o malament (avaluació).
 
2. La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne: 


L'alumne és el que controla a l'ordinador i li ensenya, és qui li diu els passos que ha de seguir (instruccions) per fer allò que la persona vol.


3. La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: 

Permeten un aprenentatge per descoberta però d'una forma acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat.


4. La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina

És el més habitual en el dia a dia. Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.

dimarts, 16 de desembre del 2014

Viquipèdia

Bona tarda a tothom, 

L'altre dia vàrem estar parlant sobre la Viquipèdia a classe. 
Hi ha alguns aspectes que hauríem de tenir en compte abans de crear o fer una modificació.

Què és? per a que serveix? com s'edita? qui l'edita? es certa la informació? per què?

Es podria definir la Viquipèdia com una enciclopèdia on-line en que tothom pot escriure i editar. 

Per poder editar no cal estar subscrit, sinó només cal clicar el botó; modificar i doncs ja podries editar.

Si veiessis pas un error o alguna cosa que estigues escrita i no hi estàs d'acord, has de dirigir-te a l'apartat de; discussions i enviar un missatge a la persona que ho ha escrit, a partir d'allà ja hi podràs debatre sobre el tema.

Per saber si és cert el que està escrit, es pot saber gràcies a les referències. Per això és molt important citar la font d'on has extret la informació. 

A classe hem estat treballant sobre la Viquipèdia i a través d'unes preguntes que ens ha penjat el professor de GTIC al suro. A la guía bàsica de la Viquipèdia apareixen els 5 pilars bàsics d'aquesta.
    1. És una enciclopèdia 
    2. Cerca el punt de vista neutral
    3. És de contingut lliure
    4. Serveix unes normes d'etiquetes
    5. No té normes inamovibles



Aquí he editat a la Viquipèdia, sobre el meu poble, Premià de Mar. Dins de l'apartat d'entitats, he introduït l'Esplai Parroquial de Premià de Mar. Durant uns dies veurem si realment el deixen o el treuen.
Aquí us deixo una captura de pantalla de la Viquipèdia.





divendres, 12 de desembre del 2014

Programari on-line i programari local

Hola!!

Avui us explicaré en que consisteix el programari local i el programari on-line.


  • Programari local: programes que ens hem de descarregar per poder utilitzar-los. 
  • Programari on-line: programes que els podem utilitzar directament a internet, sense cap necessitat de descarregar-nos res.
Per tant, depèn del que vulguem fer en utilitzarem un o un altre.

Avantatges:
  • Programari local té l'avantatge que un cop ja te l'has descarregat, ja el tens a l'ordinador per sempre.
  • Programari on-line l'avantatge és que no n'ocupa memòria.
Desavantatges:
  • Programari local té el desavatatge que ocupa memòria en l'ordinador.
  • Programari on-line té l'inconvenient que si internet en aquell moment no funciona bé, pot ser lent.

diumenge, 7 de desembre del 2014

Paddlet

Bona tarda a tots!

Aquesta vegada faré una entrada explicant-vos que és el PadletEl padlet és un programa on-line, és a dir per internet, bastant semblant a un "suro" per penjar-hi informació al lloc on hi estem. 


És una eina força útil per utilitzar amb els infants, perquè d'aquesta manera, expliquin el que han estat fent durant la setmana, les vacances, el cap de setmana, o el que ells vulguin, com ara, aficions, llibres, pel·lícules, etc.

dimecres, 3 de desembre del 2014

Noves eines audiovisuals - Cmap Tools

Vam estar treballant noves eines per presentar informació a GTIC.
  1. Glogster: És una eina que ens permet fer pòsters en que es poden expressar idees o emocions. http://www.glogster.com
  2. Padlet: És un programa que s'assembla a un suro. A els infants els hi podem demanar que ens expliquin el seu cap de setmana penjant imatges.  http://padlet.com
  3. Worlde: Serveix per fer núvols de paraules. Quan més es freqüenti una paraula, més gran sortira. http://www.wordle.net.
  4. Mindmeister: Eina que serveix per fer mapes mentals. Serveix per expressar una idea a traves d'un mapa mental.http://www.mindmeister.com/es
  5. Gliffy: Amb aquest programa poder fer diagrames. Ens serveix per expressar una idea de manera més fàcil. http://www.gliffy.com/
  6. Cmap Tools: Aquest programa, a diferència dels altres, no es on-line, sinò que s'ha de descarregar al ordinador. Serveix per fer un mapa conceptual. Ens ajuda a organitzar els nostres coneixements.
L'activitat que vam fer a classe amb el Cmap Tools, consistia en crear un mapa conceptual a partir d'un text, que parlava sobre el "dinar de Nadal" d'una família. 

DINAR DE NADAL

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


dilluns, 24 de novembre del 2014

Blog versos Wikis

Bona nit a tots!!! 


Blog? Wikis? Wikis o blog? Aquí us deixo un quadre amb les diferencies entre un i altre per a que veieu i analitzeu.


WIKIS
BLOGS

  • És dinàmic.
  • Té més d’un propietari i qualsevol d’ells pot editar la pàgina.
  • Interacció interna entre els editors (mode document).
  • És intemporal, es pot editar independentment de la data.


  • És estàtic.
  • Normalment té només un editor per blog, tot i que també hi han blog col·lectius.
  • Interacció externa entre els usuaris a través de comentaris.
  • Ordre cronològics de les entrades.

diumenge, 23 de novembre del 2014

Wikis

Bona nit!

Avui parlarem sobre els Wikis.
Primer de tot definim que és un wikiUn wiki és una pàgina web que serveix per coordinar un grup de persones que han de realitzar una tasca, per exemple. Dit així, s'assembla molt al Google Drive o al Google Sites, i la veritat és que és totalment cert.

En el vídeo que hem vist a classe, ens posa un exemple de un grup d'amics que volent fer una acampada. Ells seguien el mètode antic que era el correu. Per poder organitzar-se millor decideixen crear una wiki i allà entre tots van posant el que tenen i el que creuen que falta per el viatge.

Aquí hem de remarcar molt dos termes : EDITAR, GUARDAR.
Amb això ja saps fer funcionar un wiki.
Els wikis són públics, semiprivats i privats. Els públics es que la qualsevol persona pot veure el teu wiki i pot editar-ho. Semiprivat es que poden veure el que tens però no poden editar-ho i privat es que ho poden veure només les persones que tu has decidit compartir.

Per poder veure com es fa un wiki hem fet una petita activitat; per grups de 3 persones em creat una wiki.
Abans d'això ens hem tingut que fer una conta en aquesta pàgina web :http://www.wikispaces.com

Un cop ja creat el teu compte una persona del grup a creat una wiki hi ha convidat a les altres dues persones. 


El wiki del meu grup es el següent:




Desprès d'aquesta activitat en el blog del professor (http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es) hem estat comentant un document que parla dels wikis i l'educació, escrit per Jordi Adell.

Us deixo el link per que hi feu un cop d'ull:

El més important de tot el document es el punt 3: Wikis en la educación. En que ens explica com utilitzar els wikis en l'educació, la veritat molt interessant.


Fins aviat!!

dissabte, 22 de novembre del 2014

Creative Commons i Copyright

Bon dia a tots!!

Avui us explicaré dos ítems importants que hem de tenir sempre en compte. El Copyright i les Creative Commons. Són les llicències que podem utilitzar alhora de agafar informació d'altres pàgines web.


Primer començaré per el Copyright, un nom que a la majoria ens sonava. Copyright traduït al català vindria a ser drets d'autor, és a dir, que depèn del que digui la persona que ha fet aquella fotografia o aquell escrit pots o no agafar-la i compartir-la al teu blog o a qualsevol lloc.



Les condicions poden ser les següents:
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Reconeixement Reconeixement, o Attribution (by): sempre que és reconegui l'autoria de l'obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.
  • Creative Commons: No Comercial No comercial, o Non Commercial (nc): no és pot utilitzar l'obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.
  • Creative Commons: Sense obres derivades Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no és pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l'obra original.
  • Creative Commons: Compartir Igual Compartir igual, o Share alike (sa): si s'altera o transforma l'obra, o se'n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l'obra original.


Combinant les condicions obtenim les següents llicències:

  • Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


Després d'explicar-nos com funcionava el copyright ens van parla dels Creative commons que ens permet posar la privacitat que volguem al nostre blog, en el meu cas, o en pàgines webs que tinguem, ja que aixi, ningú agafara el text que has escrit tu per utilitzar-lo en nom seu.



En en cas de la fotografia, tots en algun moment hem agafat fotografies del google, i el que us recomano es fer-se una conta de flickr, un lloc gratuït que ens permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia.

diumenge, 16 de novembre del 2014

Identitat digital

Bona tarda altra vegada!

Ara us parlarem sobre l'identitat digital. 


A la xarxa tots nosaltres tenim una identitat digital, amb nom i cognoms, dades personals i alguna fotografia. 
Hem de tenir molta cura de qui accedeix a les nostres dades personals, per tant, haurem de tenir unes bones mesures de prevenció:



A L’ORDINADOR:
  • Comptar amb antivirus i tallafocs activats.
  • Realitzar anàlisis periòdiques de possibles infeccions.
  • Disposar de contrasenya d’accés al PC (recomanable).
  • Realitzar còpies de seguretat periòdiques.

A INTERNET:
  • Bloquejar les finestres emergents i només afegir-hi excepcions.
  • Connectar-nos a xarxes segures (casa, escola, etc.).
  • Contrasenyes alfanumèriques.
  • Contrasenyes diferents (no utilitzar sempre la mateixa).
  • Tancar sempre les sessions en qualsevol lloc on estiguem loguejats.
  • Vigilar si fem login des d’espais públics.

ALS DISPOSITIUS PERIFÈRICS:
  • Fer sempre una anàlisi de USB, Disc Dur Extern, etc. desconegut que utilitzem al nostre PC.
  • Si l’hem introduït a un PC aliè, analitzar-lo també.
  • Fer còpia de seguretat del contingut important.

A L’SMARTPHONE:
  • Comptar amb un antivirus.
  • Bloqueig automàtic i codi o patró per accedir-hi.
  • Tancar les Apps.
  • Tancar sessions.
  • Connectar-nos a xarxes segures.



Informació extreta de: 

dissabte, 15 de novembre del 2014

Twitter



Boooon dia!!!!

Què és Twitter? Per a què serveix? Doncs bé, jo us explicaré que és Twitter i per a què serveix.


És una xarxa social, on cada usuari pot posar estats o altres elements multimèdia. Tu fas un twit, és a dir poses un estat, i si algú hi està d'acord o li agrada el pot re-twitejar, així, d'aquesta manera també li apareixerà al seu mur de Twitter.
El Twitter, és pot compaginar amb Facebook, Instagram, etc, així tot el que publiquem a Twitter es publica a les altres aplicacions amb les quals el tenim vinculat.



Trobo que és una aplicació molt útil. Pots estar al dia de tot, pots estar amb contacte les 24 hores del dia amb la resta dels teus seguidors, pots cercar coses noves... en definitiva, us convido a que us feu un compte i l'utilitzeu!!


A la banda del meu bloc, hi podreu trobar el meu Twitter personal, si mai el voleu seguir o buscar quelcom, esteu convidadíssims!!!!


#Fins un altre !!!

divendres, 7 de novembre del 2014

Núvol de paraules

Holaaaa!!!

El núvol de paraules, permet que es vegi una sèrie de paraules de manera desordenada, amb diferents colors i amb diferents orientacions. És a dir com aquesta que he fet jo mateixa sobre l'esplai!!



Google Sites i Software

Hola!!

L'altre dia a classe es va treballar amb una nova eina: el Google Sites.

Les Sites de Google és una eina on-line, amb la qual podem crear una pàgina web, amb el tema que vols, el format.. podríem dir que és com un blog però amb més estil de web.

La finalitat de les Sites és molt amplia. 
És un recurs molt adient a l'hora de treballar sobre un tema ja que es pot organitzar de la manera que es desitgi i és molt visual a l'hora de presentar-lo.


Cal saber que, el Google Sites el crea una persona la qual és el propietari i la resta amb qui ho comparteix són editors. La diferència és que el propietari pot fer més coses que els editors, per tant, si volem que tots el puguin editar de la mateixa manera, posarem a tots com propietaris.

A més a més, també s'hi poden afegir comentaris a les publicacions.


També hem parlat del software privatiu i lliure. Us passo el link de la Viquipèdia de les dues descripcions:

1-Software lliure
2-Software Privatiu



Aquí us deixo el treball que vam fer l'any passat amb el Bon Comunicador al módul de COED, on vam crear un Google Sites parlant de l'Albert Om.




dissabte, 1 de novembre del 2014

Prezi

Hola!! Ja torno a ser aquí!!!!!!

Avui us parlaré sobre el Prezi, una nova manera de poder fer presentacions més dinàmiques i molt més entretingudes. Abans d'això haurieu de saber unes característiques generals sobre l'ús d'aquest.


Característiques generals del Prezi:
  • Es pot treballar on-line i amb varies persones a la vegada.
  • Versió educativa.
  • És gratuït i té una 
  • Hi ha varies maneres de poder-ho privatitzar.  
  • Podem editar/compartir.
  • Entorn multimèdia.
  • Treballem amb metàfores visuals.
  • Mostra plans generals i focalitza en parts concretes.
  • Treballa sobre un espai en blanc.
  • Tecnologia flash.

Aquí us deixo la mostra d'una presentació feta amb Prezi d'aquest any, del mòdul Cristianisme i cultura, on vam haver de presentar un treball sobre els Jesuïtes.